T-2: Earned Value Management – Upravljanje ostvarenom vrijednošću

Većina voditelja projekata otprilike zna kako im projekt stoji u odnosu na početni plan i proračun. To se uglavnom svodi na “otprilike smo po planu …” ili “na pola smo puta …” a najčešće “totalno smo van plana i početnog budžeta…” – Potrebno je biti precizniji.

Upravljanje ostvarenom vrijednošću tj. Earned Value Management – EVA, danas je u svjetskoj praksi najprihvaćeniji alat i tehnika kojom se određuju pokazateji stanja projekata u odnosu na početni plan i proračun, kao i trendovi projekta do kraja. Metoda je nastala na temelju iskustava američkih vojnih projekata koja su pokazala da nijedan projekt nije do zgotovljenja popravio performanse koji je postigao na 20% izvršenja. Znajući točno kakvo je stanje projekta u ranoj fazi kada je ugrožen relativno mali dio proračuna ali znajući koliko bi to moglo u konačnosti koštati, pa isto tako i u svakoj kasnijoj fazi, ova metoda pokazuje puni smisao cjelovitog planiranja i vremena i novaca. Na isti način ovaj seminar zaokružuje temeljne postulate o kojima se polaznici bave u seminaru Upravljanje projektima – povratak osnovama gdje se govori o strogosti i formalizmu u upravljanju projektima što u svojoj biti to i jest.

Iskustva naših polaznika govore da se ova znanja mogu odmah primijeniti u svakodnevnom poslu i to pomoću predložaka i primjera u obliku tabličnog kalkulatora koji se na vježbama koristi (uz pretpostavku korištenja barem najnužnijih postupka koji se u ovom u prethodnom seminaru obrađuju).

Seminar je namijenjen svim učesnicima u projektu. Potrebno predznanje: seminar Upravljanje projektima – povratak osnovama

  • Trajanje seminara: 16 sati
  • Način edukacije: Predavanja, grupne diskusije, vježbe podržane računalom
  • PMI R.E.P. referenca: TenStep PM03.00: Earned Value Management, trajanje 2 dana, 16 PDU bodova
  • IPMA referenca: CAPM/HUUP seminari: T-2: Napredne tehnike upravljanja projektima (2. dan) i S-1: Praćenje i kontrola projekata (1 dan)
  • Cijena 3750,0 kn